Zoek uw product:  Geavanceerd zoeken


Lagavulin Distillers Edition 2018 (43%)

Distilleerderij:
Land van herkomst:
Regio:
Bottelaar:
Distilleerdatum:
Botteldatum:
Cask nummer:
Inhoud:

Lagavulin
Schotland
Isle of Islay
Distilleerderij
2002
2018
lgv.4/507
70cl

Smaakomschrijving:
Elke Distillers’ Edition whisky ondergaat een tweede (of ‘dubbele’) rijping in vaten waar versterkte wijn in heeft gezeten.

Echt een bijzondere en gerenommeerde borrel; het hout van de Pedro Ximenezvaten draagt daar uiteraard aan bij. Een iets mildere Lagavulin, minder diep en intens dan de 16 Year Old.

Kleur: Goudkleurige suikerstroop
Geur: Intense turf en vanille. Zoetigheid van rozijnen tempert de rook. Turf met een jodiumrandje en krokante, geroosterde mout. Geeft voldoening, is aantrekkelijk. Smaak: Vol en zwaar; zoet en zalig, een heldere, vettige mout; dan slaat de turf toe en vult rook de mond. Een behoorlijk zoutige, indringende smaak; in het midden is er koffie en vanille met een zweem van fruit.
Afdronk: Ongelofelijk lang, zelfs voor een Islay. Fruit, turf en lang aanhoudend eiken. Om op te kauwen, smaakt naar meer.


€88,95Over deze distilleerderij of regio, Isle of Islay:
Het eiland Islay zou wel eens de schotse bakermat kunnen zijn van whiskydistillatie. Islay is het zuidelijkste deel van de Western Isles, niet meer dan 20 km verwijderd van de noordkust van Ierland, waar de geheimen van het destilleren vandaan komt.

Islay heeft een oost-westlengte van 40 km en een breedte van 32 km. De rotsige, met heide bedekte heuvels in het noorden en oosten van het eiland zijn niet meer dan 460 meter hoog en het zuiden is een combinatie van turfland en een vruchtbare alluviale vlakte. Het eiland wordt geteisterd door winterstormen vanaf de Atlantische Oceaan, maar de zon schijnt er meer dan gemiddeld, Islay is het vruchtbaarste land van de western Isles.

De Islay whisky heeft hoog in aanzien gestaan. In 1941 al bestelde het hof "een fust van uw beste Islay mountain dew" bij campbell uit Shawfield, en twee jaar later volgde nog zo'n bestelling. Het fust bevatte weliswaar voor een deel legale Port Ellen, maar ook illegale whisky, waaronder 21 jaar oude malt van Upper Cragabus, naar verluidt de mooiste whisky die ooit op Islay is gemaakt.

De huidige distilleerderijen kunnen in 2 groepen worden verdeeld: noordelijk en zuidelijk met Bowmore er tussenin, zowel geografisch als aromatisch. Islay malts zijn vermaard vanwege hun rokerigheid, die het gevolg is van het fenogehalte dat aan de mouter wordt gevraagd en het donkere, turfachtige water van het eiland.

De zuidelijke distilleerderijen Arbeg, Lagavulin, Laphroaig, en Port Ellen leveren Schotlands turfrijkste whisky’s. In de whisky’s van Bowmore en Caol Ila is turfrook merkbaar maar niet overheersend, terwijl Bruichladdich en Bunnahabhain hun uiterste best doen de invloed ervan zoveel mogelijk te beperken, zodat hun afkomst en karakter zich niet gemakkelijk laten raden.

Meer van deze distilleerderij:
Lagavulin 16 years (43%) €66,99 Bekijk product
Lagavulin Distillers Edition 2019 (43%) €88,95 Bekijk product
Lagavulin 12 years (56,5%) €124,99 Bekijk product
Contactgegevens

Dr. Slotemaker de Bruïneplein 1
3904 CX Veenendaal
Tel: 0318 - 511 050

Openingstijden

Ma 11:00 - 18:00
Di 09:00 - 18:00
Wo 09:00 - 18:00
Do 09:00 - 18:00
Vr 09:00 - 20:00
Za 08:30 - 17:00
Zo gesloten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: