Categorie: Chouffe

De naam komt voort van het gehucht Achouffe, in een spectaculaire vallei in de ardennen, dicht bij het stadje Houffalize, juist ten noorden van Bastogne, in de Belgische provincie Luxemburg. Is er zoiets als een Chouffe? Welzeker, de Chouffe is de gebaarde dwerg, met een rode hoed, die geschilderd staat op de witgekalkte buitenmuur van de boerderij, waarin de brouwerij is ondergebracht. Hij staat ook op het etiket van de bieren.

De boerderij dateert uit 1805, maar de brouwerij werd slechts opgericht in het begin van de jaren ’80. Het is een van de meest succesvolle microbrouwerijen in Belgie geworden.

De brouwerij heet d’Achouffe, met als voornaamste product La Chouffe. De onderneming werd gesticht door twee schoonbroers. De ene was een voedingsdeskundige in een roomijsfabriek en de ander werkte voor een computerbedrijf. Ze bouwden al thuis voor ze in zaken gingen. Toen d’Achouffe voor het eerst werd opgericht, was de graanmolen een machine die vroeger nog gebruikt was geweest voor het pletten van bieten in een boerderij, en de temperatuurmeter van de brouwketel kwam van een stoomlokomotief.

Deze bieren worden gebrouwen met ardeens bronwater, Pilsener en Pale-Alemouten, Engelse Goldings en Styrian-hoppen, en elk bier bevat ook koriander. De McChouffe is ook gekruid met honing en gagel. Dit was een van de vroegere bierkruiden, dat vandaag nog zelden wordt gebruikt. Gezien de Belgische brouwers zo excentriek zijn, is er misschien noge een die dit kruid gebruikt, maar ik ben er nog geen tegengekomen; er is wel een bier in Zweden waarin dit ingredient wordt gebruikt.

Kies een hoofdcategorie

Kies een categorie

Filter op prijs

Filter op Land van herkomst

Filter op Inhoud

Filter op Alcoholpercentage

Filter op Bijzonderheden

Kies een categorie

Toont alle 2 resultaten

Winkelwagen