Duchesse de Bourgogne
Oud Bruin is een oerklassieke Belgische specialiteit met typische zurige
kenmerken die nergens ter wereld zijn gelijke kent. Het is een versnijding
van oud en jong bier, waarbij het oude bier minstens 12 maanden gerijpt
heeft in houten vaten. Elke brouwer van dit biertype bepaalt zelfstandig
welke mengverhouding hij gebruikt, maar er moet minimaal 5 % oud bier
aanwezig zijn om van een echt Oud Bruin te kunnen spreken. De houten
vaten geven een bijkomend smaakelement. De rijping in houten vaten is
de traditionele methode. Alleen als het bier ook werkelijk op die manier tot
stand komt mag dit op het etiket worden vermeld. Oud Bruin wordt beschouwd
als een uitstekend provisiebier dat, mits op de juiste manier bewaard,
haast onbeperkt houdbaar is. De levende organismen in het bier
(gistcellen, melkzuurbacteriën) blijven lang actief en zorgen voor de ontwikkeling
en evolutie van de smaak. Na het einde van de hergisting -
meestal na een vijftal jaren - kan maderisatie optreden (het krijgen van
een port/sherrysmaakje).
Producten
 |
Duchesse de Bourgogne (6,2%)
België

|
|
|
|